Road Movie Sopron

A klipben a Pannonia Hotel tetőteraszának páratlan kilátása is megjelenik több kedvenc sztárunk mögött is. #hajráSopron #iránySopron #roadmovie #Sopron #sopronfelé #roadmovieallstars

(139) ROAD MOVIE ALLSTARS – SOPRON FELÉ #roadmovie - YouTube

Megkezdődik a Pannonia Hotel felújítása

Megkezdődik a Pannonia Hotel megújítása

2021. Július elejével megkezdődik a Pannonia Hotel megújítása Varró Zoltán tervei alapján. Az első ütemben a szálloda klasszikus része újul meg, mely folyamatból az itt tartózkodó Vendégek alig fognak érzékelni valamit. A megújulás első fázisának fókuszában a klasszikus és lakosztály típusú szobák vannak, valamint teljes megújítására kerül a wellness részleg és új funkcióját jobban tükrözően a Spa nevet kapja majd. 

Járja be a magyar Fertő partot

Sokan már a kerékpárosok új legkedveltebb célpontjaként emlegetik a magyar Fertő partot. Hamarosan Ausztriába is egyszerűbben át lehet menni. Ha Ön az aktív kirándulások híve, akkor feltétlenül itt a helye. Szállodánkban tíz professzionálisan karbantartott és felszerelt kerékpár várja a kerékpározókat, de ha Ön a sajátját hozná, akkor is a lehető legnagyobb biztonságban tudhatja az értékes kerékpárját a kamerával is megfigyelt mélygarázsunkban. 

Alábbiakban pár ízelítő videó:

Jótanácsok a szálláshely foglaláshoz az újranyitáskor - 3.

Számos szálláshely a koronavírus miatti válság okán a korábbiakhoz képest változtatott a működésén. Voltak szállodák, amelyek új szolgáltatásokkal bővültek, más szállodák pedig az erősségeikre koncentrálva egyes szolgáltatásaikat fejlesztették. Szállodánk például a wellness teljes felújítása mellett döntött, azonban ezt csak az év vége felé fogjuk végrehajtani ha az építőipar is úgy akarja. 

Mielőtt foglalunk egy szálláshelyen érdemes megnézni, hogy hogyan alakult a koronavírust követően a szálláshely kínálata. Ha az egyezik a mi elképzelésünkkel, akkor foglaljunk bátran közvetlenül a szálláshelynél. Itt is érdemes hangsúlyozni, hogy a szálláshelyek többsége először a saját oldalát frissíti, majd csak azt követően frissíti az online utazásközvetítő oldalakat, így vélhetően pontosabb információt kapunk az esetek többségében a szálláshely weboldaláról.

Jótanácsok a szálláshely foglaláshoz az újranyitáskor - 2.

Tudták, hogy egy átlagos utazó 20-30 közötti keresési folyamatot is végez egy foglalás előtt? Egyes online utazásközvetítők, mint pl. a szallas.hu és a booking.com ezt a folyamatot kívánják egyszerűsíteni. Mindazonáltal több okból is van jobb választás egy kedves Vendég számára:

  1. Az online utazásközvetítők sablonok szerint hasonlítják össze a szálláshelyeket, amely megkönnyíti az összehasonlítást a tekintetben, hogy pl. milyen szolgáltatások vannak egyes helyeken, ugyanakkor messze nem képesek visszaadni az adott szálláshely egyediségét, hangulatát és erősségeit. 
  2. Az online utazásközvetítők elemi érdeke, hogy a vendég ne legyen az árak tekintetében jól tájékozott, hanem a saját rendszerébe zárja a foglalni tervező vendégeket, így valójában nem a legjobb árakat kínálja, pusztán a szálláshelyek nála elérhető árait tudja összevetni.

Jótanács No.2: Használjon valódi ár- és szolgáltató összehasonlító oldalakat (mint pl. Trivago.hu vagy TripAdvisor.com) és mindig keresse fel az kiválasztott szálláshelyek weboldalát, hogy tájékozott benyomást tudjon szerezni az adott szálláshelyről!

Jótanácsok a szálláshely foglaláshoz az újranyitáskor - 1.

Ami a szállodaiparban természetes jelenség, azt a kedves Vendégek ritkán érzékelik. Egyik ilyen rejtett jelenség az, hogy minden közvetítő valamilyen költséget számol fel a szállodának. Ha egy Google hirdetésre kattintunk, akkor az kattintásonként kerül pénzbe, ha pedig egy online utazásközvetítőn keresztül foglalunk (pl. szallas.hu vagy booking.com), akkor ők jutalékot kérnek. Ez a jutalék min. 12%-a a foglalás árának, de gyakran akár magasabb összeg is lehet. 

Jótanács No.1.: Foglaljon közvetlenül a szálláshelyeken! Ezzel nem az utazásközvetítő nagyvállalatokat, hanem közvetlenül a szálláshelyet támogatja és segít megőrizni a munkahelyeket és fejleszteni a szolgáltatást.

Sopronban kőtáblákra jegyezték le a rómaiak az UFO észleléseket

Ahogy az Amerikai Egyesült Államokban egyre forróbb téma az UFO-k körüli kormányzati információk nyilvánosságra hozatala, pl. Trump elnök is többször megnyilvánult a témában (lásd pl. itt), úgy nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy Sopronban már az ókori rómaiak is feljegyeztek azonosítatlan légi tárgyakat, azaz UFO-kat. 

Az első feljegyzések Kr.u. kb. 200-ból származtathatóak, amikor a helyi lakosok a kiváló hírében álló szőlő dűlőkön éjszakánként fura fényeket véltek felfedezni, amelyek "sokkal közelebb voltak, mint a hulló csillagok vagy Mars szekere".  Kb. két évtizeddel később templomi freskókon is megörökítették a jelenséget és bár a korabeli papok Marsot vagy Jupitert vélték felfedezni a jelenségben tekintettel arra, hogy emberszreű alakokat is látni véltek az éjszakai égbolton suhanó "tüzes gömbökben", Kr.u. 1211-ben ezt egyértelműen cáfolták a korabeli krónikások.

A rómaiak esetenként a gömbből leeső daraboknak mágikus erőt tulajdonítottak és így többek között felhasználták a borostyánkő út építéséhez, ezáltal remélve természetfeletti erőt az utazóknak, mint pl. fertőzésmentes és gyors utazást.  A cikk természetesen kitaláció és április 1-jai tréfa keretében született!

Pannonia Hotel, az élő történelem

A szállodánk az elmúlt több mint egy évszázadban számtalan történelmi jelentőségű esemény helyszíne volt. Ezek egy jelentős része - műfajból eredően, a szállodai diszkréció jegyében - mindig is titkos volt, de sokmindent dokumentáltak történészek. A mai nap is éppen egy történelmi filmforgatás volt szállodánkban, ugyanis a "dokumentumfilm jeleneteinek egy részét a történelemhez hűen az eredeti helyszíneken forgatták, ilyen például a Pannónia Szálló terasza, ahol Héjjas Iván jelentette, hogy meghozták a fegyvereket a harchoz." (sopronmedia.hu

Royal Signature

Egy modern belvárosi szállodának szinte elengedhetetlen része a kiváló gasztronómia. A kiválóság megítélése a Vendégek privilégiuma, de nincs annál jobb érzés, ha a szálloda vendégei nem egy "környező", "helyi", "közeli" étterembe mennek, hanem a szálloda saját éttermét választják. Az étteremet tovább erősíti, ha a helyi lakosok is részesei a rendszeres látogatóknak.

A szállodánk 2020. szeptember elején megújította gasztronómiai kínálatát, melyet igen komoly helyi terepmunka előzött meg. Két hónapon keresztül válogattuk a beszállítókat, teszteltük a nyersanyagokat, figyeltük azok hogyan reagálnak egymásra. Ennek során közeli kapcsolatot építettünk ki a helyi termelőkkel és folyamatosan teszteltük a termékeiket. Végezetül két hétig folyamatosan főztünk, tökéletesítettük az új étlap ételeit. Ha egy komponens nem megfelelően reagált, sajnos cserélni kellett.

Várjuk Önöket sok szeretettel az új étlapunk kóstolására!

Őszi-téli családi program - Halloween a Meseparkban

Kétségtelenül aki családdal érkezik Sopronba szinte biztosan hallott már a Meseparkról. A Soprontól kb. 20 percre található hatalmas szórakoztató családi élménypark minden ősszel, éppen a magyar oktatási szünet idejében Halloweenhez illő dekorációba öltözteti az egész Meseparkot. Ilyenkor csontváznak, drakulának és számtalan szörnyűségnek öltözött artista járja a programokkal teli Meseparkot. Ha Ön még nem volt, feltétlenül ajánljuk, hogy megnézzék!

Egy kis ízelítő a Mesepark saját ismertetőjéből:

"A boszorkányok és a bűvészek a világ minden tájáról özönlenek a családi mesepark komor tölgyerdőjébe, és félelmetes, varázslatos kalandokat kínálnak fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Ebben az évben változatos szórakoztató program vár tele varázslattal és meglepetéssel. Misztikus lények bujkálnak a parkban, és megpróbálnak mindenkit elbűvölni.

Rendkívül szép dekorációk amerre a szem ellát, lélegzetelállító fényhatások az utazás során és sok más kiemelt program biztosítják a különleges, családbarát Halloween élményt!

Pop-up akrobatika

Ebben az évben lenyűgöző showműsorok várhatók a parkban. Hagyja, hogy elbűvöljék a pop-up művészek, és fedezze fel a szórakozási lehetőségeket az egész család számára szinte minden sarkon.

Miközben sétálsz a parkban, minden bizonnyal meg fogod ismerni az egyik vagy a másik varázslatos lényt.

Tökfaragás

Egy Faragómester ámulatba ejt Téged félelmetes tök arcaival. A remekműveket a tökkiállításon akár meg is lehet szerezni.
Ha valaki maga szeretne faragni, készíthet saját félelmetes tököt a tök műhelyben - a kacsa parádéval szemben -, és azt magával is viheti.

SIM SA LA BIM!

Hagyja, hogy a varázsló elbűvölje Ön amikor a parkon keresztül vonul és ne higgyen a szemének ha egyes dolgok eltűnnek, majd a táskák újra előkerülnek.

Kísértetjárta sárkánybarlang

Dragomir bátor kalandorokat kér fel, hogy fedezzék fel elvarázsolt sárkánybarlangját. Misztikus zajok, egy boszorkánykonyha és még sok más vár rád ott!

Felfedező túra 5 éves kortól ajánlott a gyermekek számára

Arc festés

A kalózcsata során bármilyen korú látogató hátborzongató grimaszokkal és más motívumokkal festhet.

A fekete mágia háza

Kísértetházunk ismét felhívja magára a figyelmet, és ebben az évben a szellemnek szabadon garázdálkodnak! Csak a Bátrak léphetnek be a Fekete Mágia Házába anélkül, hogy ne legyenek elátkozva. Alkimisták, öreg boszorkányok és varázslók, vodoo varázslók - a világ minden tájáról érkeznek sötét mágusok ebbe a házba, hogy ott készítsék elő gonosz tetteiket ... Te elég bátor vagy?"

Mit csináljunk augusztus 20-án?

Augusztus 20-a és az itt tipikus hosszú hétvége számos programot kínál azok számára akik szeretnek utazni. Az idei ünnepség egyik specialitása, hogy a koronavírus árnyékában előtérbe kerülnek az aktív programok, amelyek során el tudjuk kerülni a tömegeket. Íme pár kiváló ötlet Önöknek.

“Vasfüggöny” kerékpártúra Sopronból a Fertő-tóhoz borkóstolással

Bővebben

6 TOP bringaút Burgenlandban

Bővebben

Pomogyi állatpark

Bővebben

Az egyedülálló Sopron és környéke

Bővebben

Sopronban semmit nem lehet csinálni

Mit lehet csinálni Sopronban? Az égegyadta világon semmit. Talán ennek a városnak ez a bája. Aki idejön turistaként, nincsenek fesztiválok (mínusz VOLT), nincsenek ilyen-olyan napok. Aki ide látogat van ideje elmélyedni a gyönyörű város sokféleségében. Nem kell rohanni a programokra, ráér sétálni. Ha elmegy ebédelni vagy vacsorázni az ember nem kell attól félnie, hogy sietnie kell. Jó eséllyel kap helyet előre foglalás nélkül is az éttermekben. Ha kirándulni szeretne páratlan lehetőségek várják a határ ezen és túloldalán is. Igazából felsorolni is nehéz, hogy mi mindent lehet megnézni. Nem, nem kell szervezett programokon résztvenni, alkalmazkodni másokhoz, a tucatnyi program mind olyan, hogy megvár, hiszen maga a látnivaló, a természet, a szép falu és sorolhatnánk mi minden maga a látványosság. Akár biciklin is könnyedén elérhetőek a magyar és osztrák látványosságok, túraterepek, emlékhelyek. Aki idelátogat biztosan ki tud kapcsolni agyban.

Jöjjön ne csináljon semmit Ön se Sopronban és relaxáljon! Fedezze fel Sopront és környékét!

Azzal főzünk ami van

Azzal főzünk ami van,

ami van, az viszont megihlet. A koronavírus válság minket is alapvetően érintett, azonban egy kis családi vállalkozás lévén felgyűrtük az ingujjakat és nekiveselkedtünk. Első lépésként alkalmazkodva a megváltozott higiéniai követleményekhez átalakítottuk a szálloda működését. Ez azonban nem csak higiéniai változásokat jelentett, hanem alapvető változásokat. Az év jelentős részében az egyik legjobb ár-érték arányú soproni szállodaként (TripAdvisor) mindig figyelünk arra, hogy a kedves Vendégek igényeinek megfelelő szolgáltatást nyújtsunk. Ennek egy továbbfejlesztett változata a legújabb működési módszerünk, miszerint mindenki csak azért fizet, amit ténylegesen szeretne használni. (A változásokról bővebben itt.)

Az emberek szeretik a megszokott dolgokat, ugyanakkor néha átrendezik a lakásukat. Mi is így vagyunk ezzel, szeretjük amink van, de néha átrendezzük az "otthonunkat". Az elmúlt hetekben is ezen dolgoztunk, de nem egyedül, hanem Magyarország szerintünk legjobb szállodai belsőépítészei segítettek nekünk, köszönjük! (VarróDesign)

A soproni borrégió megújul

Talán nem árulunk el nagy újdonságot azzal, ha kijelentjük, hogy a soproni borrégió méltán alulreprezentált a magyar borkedvelők körében. Méltán alulreprezentált, mivel a jó borok ellenére a 21. században szükséges jó megjelenés hiányzott. Úgy tűnik eljöhet egy fordulat. Alább idézzük a megújult megjelenés kapcsán a megjelent Facebook bejegyzést: "Új világ köszönt ránk?
Minden bizonnyal, hiszen sokan, sok helyütt megírták már, hogy a jelen helyzet elmúltával már semmi sem lesz a régi. Van ami rosszabb, van ami talán jobb lesz. Mi most egy pozitívumról adunk hírt. Míg a korlátozások növelik a távolságot az emberek között a Soproni Borvidék borászai mégis közelebb kerültek egymáshoz. Az egykor példaértékű összefogás, főnixmadárként támadt fel poraiból e vészterhes időkben. Tudod vagy sem, de a Soproni Borvidék nem csak Sopronról szól, sokkal több annál, ha kíváncsi vagy, hogy mennyire sokszínű az ország legnyugatibb borvidéke, akkor kövess minket, sőt még számos legendáról, rejtélyről és újdonságról rántjuk le a leplet. Addig is borozz otthon is! #borozzotthonis #soproniborvidek #uzenetapalackbol"

 

Foglalás egy szállodában - 3. rész

Éppen a napokban jelentettük meg a bejegyzésünket, hogy melyek az előnyei és hátrányai az online utazási irodákon (mint pl. a booking.com) keresztül történő foglalásnak. Egyik érvünk az volt a közvetlen szállodai foglalás mellett, hogy a nagy online utazásközvetítők nem ritkán élnek megkérdőjelezhető eszközökkel. Mai nap a Gazdasági Versenyhivatal 2.5 milliárd forintra bírságolta.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a booking.com online szállásfoglaló portál üzemeltetőjére, egyúttal eltiltotta a holland vállalatot az agresszív értékesítési módszereinek folytatásától. A versenyhatóság döntése értelmében a Booking.com B.V. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a fogyasztókkal szemben azzal, hogy többek között megtévesztően hirdette egyes szálláshelyeit ingyenes lemondási lehetőséggel, valamint agresszív, pszichés nyomással késztett mihamarabbi foglalásra.

A Versenyhivatal 2018-ban indított versenyfelügyeleti eljárásának eredményeként három vonatkozásban találta jogsértőnek a weboldalon folytatott kereskedelmi gyakorlatot:

  • a szolgáltatást hirdető televíziós és internetes reklámokban a vállalkozás különösen hangsúlyozta a szálláshelyek „ingyenes lemondhatóságát”. A fogyasztók valójában e lehetőséget számos szálláshely esetében csak időben korlátozottan vehették igénybe, továbbá magasabb árat is fizettek, mint ugyanazért a szállásért „ingyenes lemondás” nélkül, azaz az ingyenesség árát beépítették az érintett szállás díjába.
  • a Booking honlapján és mobilalkalmazásában elérhető szálláshely-ajánlatokkal összefüggésben a szálláskeresési és -foglalási folyamat minden egyes lépésénél figyelemfelhívó (feltűnő színű, betűméretű vagy egyéb kiemeléssel megjelenített) sürgető tájékoztatásokat tett közzé (pl. „Még 32-en nézik”; „Egyvalaki épp azt fontolgatja, hogy ezen a szálláson foglal”, „Nagyon keresett! Az elmúlt 24 órában 17-szer foglaltak itt” stb.), amelyek azt a látszatot keltik a fogyasztó számára, hogy az általa is keresett szálláshely nagy népszerűségnek örvend, és korlátozottan elérhető. Ez a gyakorlat pszichés nyomásgyakorlásra alkalmas, és megzavarja a fogyasztó döntéshozatali folyamatát. A hasonló üzenetek tudat alatt is olyan érzelmeket, félelmet váltanak ki a fogyasztókból, hogy ha nem foglalják le mielőbb a szálláshelyet, lemaradhatnak róla (a szakirodalom által FOMO[1] hatásként leírt jelenség). Mindez torzítja a fogyasztó ügyleti döntését.

E hatást támasztja alá a GVH 2020 márciusában publikált, közvélemény-kutatással alátámasztott piacelemzése, valamint az ún. viselkedés-közgazdaságtan megállapításai.

  • a vállalkozás nem az elvárható szakmai gondossággal járt el a magyarországi szállásadók ajánlatainak megjelenítésekor a Széchenyi Pihenőkártya kiemelt fizetési eszközként való feltüntetésekor. A fogyasztók ugyanis nem valamennyi, a SZÉP Kártyát elfogadó szálláshely esetében észlelhették azonos módon és helyen e fizetési mód elérhetőségét, ami szintén torzíthatta döntésüket.

A GVH – figyelembe véve a vállalkozás jogsértéssel érintett, magyar foglalások utáni jutalékbevételét - 2,5 milliárdos összegű versenyfelügyeleti bírságot szabott ki. A bírság kiszabása mellett a GVH az első két vizsgált magatartás tekintetében, határidő kitűzésével el is tiltotta a vállalkozást a további jogsértéstől.

A Gazdasági Versenyhivatal döntése illeszkedik az Európai Bizottság és az uniós nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok (CPC) fellépéséhez, amelynek hatására a vállalkozás tavaly decemberben vállalta, hogy kereskedelmi magatartását több szempontból is módosítja az EU szabályainak történő megfelelés érdekében.

Ha legközelebb Sopronban foglalna szállást, gondoljon a soproni szállodákban való közvetlen foglalásra.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/17/2018.

[1] Fear Of Missing Out, kimaradástól / lemaradástól való félelem

 

Foglalás egy szállodában - 2. rész

Előző cikkünkben történt felvezetést követően, nézzünk most egy példát. Magyarországon az egyik legismertebb foglalási portál a booking.com. Az ún. OTA, azaz online utazási iroda, világszinten is az egyik legismertebb márka. A megszokott kék szín mellett egy jól használható felületet kapunk, ahol jól össze lehet hasonlítani az egyes szállodákat. A TripAdvisorttól eltérően a booking.com elsősorban szálláshelyekre összepontosít. Az egyes szálláshelyekhez képest nagy előnyre, hogy ha létrehoztunk egy fiókot, a jövőben viszonylag könnyen tudunk foglalni, különösen, ha a bankkártyánkat is megadtuk. Szinén egy erős pozitívuma az oldalnak, hogy sok vendégértékelés van, amely segít eligazodni a szálláshelyek között.

Az egyes versenyhatósági és fogyasztóvédelmi fellépéseknek köszönhetően mára sokat javult a booking.com foglalási felülete és bár közel egy évtizedes fogyasztókat megtévesztő magatartást követően változott az OTA gyakorlata, mind a mai napig érdemes elővigyázatosnak lenni. Nem véletlen, hogy az Európai Biztosság előtt tett vállalásait is csak 2020. június 16-ig kell megtennie, addig is azonban zavartalanul folytathatja az Európai Bizottság által is kifogásolt magatartásokat. (Bővebben itt.)

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a booking.com pusztán szállásközvetítő oldal, tehát ő maga, sem a szálláshely minőségéért, sem az oldalán megtalálható információkért nem tartozik felelősséggel.

Az egyik - talán legfélrevezetőbb - jellegzetessége a booking.com-nak, hogy sokáig úgy állította be magát, mint a legkedvezőbb árakat kínáló oldal, holott már jó ideje a szálláshelyeken közvetlenül foglalók esetén igen gyakran jobb árakat lehetett elérni. (A mi esetünkben min. 10, de általában 15-20%-kal kedvezőbb árak találhatóak a saját honlapunkon.)

Van-e olyan jellegzetessége az online utazási irodáknak, mint a booking.com, amit mások nem tudnak? Nincs. Sőt, ha valaki kicsit elkezd utánajárni a dolgoknak, akkor lényegében a TripAdvisor, vagy a Trivago lényegesen jobb megoldások. A két nevezett oldalt ún. metakeresőknek hívjuk. Miért jobbak mint egy online utazási iroda? Minden olyan jellegzetességgel bírnak, amivel az online utazási irodák, de nem csak egy helyről, hanem adott esetben több száz helyről gyűjtik össze az árinformációkat és akár több helyről a vendégértékeléseket, azaz így általában a lehető legkedvezőbb árakat tudjuk megnézni és mindemellett kapunk egy reális értékelést is a szálláshelyről. (A metakeresők egyik hátrányáról majd egy későbbi bejegyzésben fogunk írni.) 

Egy további hátránya az online utazásközvetítőknek, mint a booking.com, hogy jelentős mértékű jutalékot szednek be a szállodáktól egy foglalás után. Ez 15-50% is lehet. Magyarországon, vidéken ez tipikusan 15-20% közötti jutalék. Tehát egy 100.000. forintos foglalásból 20.000. forintot a booking.com tesz el. Mi ennek az eredménye? Hogy az adott szálláshelyen ennyivel kevesebb forrás áll rendelkezésre a vendégek kényelmét, élményét vagy kívánságait kielégíteni. Lényegében a vendégek saját maguk alatt vágják ilyenkor a fát, hiszen az ő döntésük eredményeként kapnak adott esetben kevésbé jó szolgáltatást. A booking.com ezen jelentős bevételét pedig arra költi jelentős mértékben, hogy reklámozzon. Sokan láthatták a TV reklámokat, de ami igazán jelentős tétel az az, hogy a világ minden iparágát is beleértve, a 5 legnagyobb reklám megrendelője a Googlenál. Leegyszerűsítve, arra költi a szállodáktól jutalékként beszedett jelentős összegeket, hogy megvásárolja a keresőn (pl. Google) a legjobb helyeket. Így ha valaki egy városba szeretne utazni, akkor jó eséllyel a booking.com oldala lesz az egyike az első (fizetett) találatoknak.

Összességében elmondható, hogy rendkívül kényelmes és jó szolgáltatást nyújt a booking.com és a legtöbb online utazási iroda, azonban ennek jelentős költsége van. Egy 200.000. forintos nyaralás esetén kb. 30.000. forintot hagynak a vendégek a booking.com zsebében. Megéri? Döntse el mindenki maga! Ha legközelebb Soproban szállást foglal, akkor a hotel honlapját, vagy egy metakeresőt ajánlunk a magunk részéről.

 

Foglalás egy szállodában - 1. rész

Míg régen domináns jelenség volt egy szálloda esetén, hogy utazási irodákon, telefonon, vagy éppen faxon keresztül foglaltak a vendégek, sőt nem ritkán csak besétáltak a szállodába, addig ma már a magyar vendégek körében is elsősorban az online foglalási módszerek a gyakoriak. Nem is csoda, hogy számos csatorna létezik a foglalások lebonyolításához. A 2000-es években a mára közismert szállásfoglaló portálok, mint a booking.com vagy a szallas.hu éppen azzal robbantak be a köztudatba, hogy összegyűjtötték egy településen a szálláshelyeket és elkezdték kategorizálni azokat. Az online foglalási oldalak egyik nagy előnye, hogy bizonyos szempontok alapján könnyen összehasonlíthatóvá teszi szálláshelyeket bizonyos szempontok alapján, mint pl. ár, csillag besorolás, légkondicionáló, lemondási feltételek, stb. Azonban komoly hátránya is van. Minden szálloda lényegében azonos módon néz ki, mintha egy cipőboltban minden cipő ugyanolyan lenne. Hosszas böngészéssel ki lehet olvasni a vendégek véleményét, megnézni a képeket, de ezzel lényegében már a keresésre fordított időben is ott vagyunk, mintha a lényegesen autentikusabb forrást, a szállodák saját oldalát keresnénk fel. 

Mint minden szolgáltatásnak, az online foglalási portáloknak is jelentős ára van, mind pénzben, mind vendégélményben. A most indított bejegyzés sorozatunkban, az online foglalások világát fogjuk Önöknek bemutatni. 

A Pannonia története 2.

A szálloda történetének második része az „időutazásban” az 1600-as években épült Szarvas fogadótól a legújabb kori Hotel Pannoniáig röpíti az olvasót egészen a máig, elidőzve kissé 1920-as éveknél, amelynek elején a szálloda Sopronnal együtt egy sorsdöntő népszavazás részesévé vált.

Azon a helyen, ahol ma a Pannonia Hotelt található, valamikor egy öreg fogadó állt: a Szarvas. Amikor a város birtokába jutott, mégpedig 1676-ban, az új birtokos jó reménység fejében Arany Szarvasnak nevezte el. Nem sok aranyat szerzett ugyan a városnak, mert még abban az évben, 1676-os hírhedt nagy soproni tűz során leégett. Újbóli felépülte után is a tűz vetett véget működésének, mikor is a nagy kuruc ostrom idején, 1705-ben vált a lángok martalékává. Időközben megint újraépült, a 1807-ben a pozsonyi német újságban már így írtak róla: „a földszintjén van egy vendéglő, az emeleten pedig hat szoba. A két istállóban 15 ló számára van hely.” A fogadó 1808-ban ismét leégett. Valószínűleg ezután építették nagyobbra úgy, ahogy majdnem az egész 19. században megmaradt.

A soproni vendéglősök közül elsőnek az Arany Szarvas Posch Károly nevű vendéglőse írt magyar nyelvű étlapot 1873-ban.

Nem a fogadónak, hanem a vendéglőnek volt egy nagyhírű vendége: Johann Srauss, a keringőkirály, aki 1882-ben jött Sopronba nászútra. Rangrejtve élte mézesheteit, egyszer azonban mégis betévedt vacsorázni az Arany Szarvasba. Munczy Lajos, a híres cigányprímás rögtön felismerte és magyar nótából hirtelen átváltott a Kék Duna keringőre. A közönség megéljenezte a világhírű zeneszerzőt, de attól fogva a szerenádok és üdvözlések egymást érték, ezért a fiatal nászutasok végül elmenekültek Sopronból.

1893-ban lebontották a fogadót és a helyére Hintráger Móricz (a városháza építője) tervei alapján épült fel a Pannonia Hotel ma is látható épülete, amely a több mint 100 év alatt keveset változott.

A Pannonia Rt. a Soproni Hitelbank kezdeményezésére, a szálloda működtetésére jött létre 1919-ben 1500 db 1000 Korona névértékű részvénnyel. A részvények számát 1923-ban 14.000-re emelték fel, és a részvénytársaság a szállodát a város elsőszámú, modern szállodájává emelte.

A város mellett a szálloda is értékes szép emlékeket őriz abból a történelmi időből, amikor úgyszólván egész Európa szeme Sopronon függött, hogy szemtanúja legyen, vajon hova fog csatlakozni az elkonfiskálásra ítélt ősi magyar város?

A népszavazáskor Bethlen István gróf miniszterelnök is a szálloda vendége volt, aki itt vizitálta meg az ugyancsak itt lakó Antant-megbízottakat.

Az ezt követő időkben a Sopronba érkező előkelőségek és vezető társadalmi egyéniségek szálláshelyként szinte mindenkor a Pannonia Hotel modernül és ízlésesen berendezett szobáit vették igénybe. A szálloda ekkorra már 75 kényelmesen berendezett egy és kétágyas szobával állt a vendégek rendelkezésére. A szobák napi 30 és 82 ezer korona közötti árba kerültek (ezt az egyre jobban elértéktelenedő pénzt 1927-ben le is váltotta az új magyar nemzeti valuta: a pengő), az alkalmazottak száma pedig áltagosan 22 fő volt. A szállodában úri és nőfodrász, valamint interurbán telefon (!) működött, és fürdőszoba tartozott minden szobához. A hotel előtt bérkocsi-és autóállomás állt az utazók rendelkezésére. A szállodához tartozó előkelően berendezett éttermeket és a társadalmi, egyesületi összejövetelekre, mulatságok rendezésére alkalmas különféle helyiségeket az 1920-as években Varró József vendéglős-vállalkozó bérelte, aki a kellő szakképzettséggel, üzleti tapintattal vezette Sopron akkori első számú éttermeit.

A Pannonia Rt. ügyeit ekkortájt a következő igazgatóság intézi Seidl Samu soproni nagykereskedő elnöklete alatt: Pisztl Miksa magánzó, alelnök, Feigl Gyula magánzó, dr. Brunner Emil ügyvéd, Leitner Tófor magánzó, Schneeberger Adolf nagyvágó és húsgyáros, dr.Thurner Mihály Sopron szabad kir. város polgármestere, Zwinz Károly a Soproni Hitelbank igazgatója, Seefried Ottó és Tankovics Kálmán a Wiener Zentralboden-Kreditbank igazgatósági tagjai.”

A következőkben az 1600-as években épült Szarvas fogadótól a legújabb kori Hotel Pannoniáig, a rendszerváltásig követjük a szálloda sorsát, majd a rendszerváltás előtti évek néhány momentuma után a közelmúltba, majd a jelenkorba érkezünk.

A II. világháború után, 1949-ben egy bizonyos Pödör Béla volt a Pannonia bérlője, az ő idejében államosították a szállodát. A levéltári iratok szerint 1950-ben a szálloda tulajdonosa már a Soproni Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat lett, 1955-től Gyolcs István vezetésével. A főpincérek Joó Sándor és Szalai Jenő voltak.

A szállodát 1974 áprilisától HungarHotels vette át a Fenyves szállóval, a Borostyán cukrászdával és a Cézár-pincével együtt, és a soproni területi igazgató Vránich István (aki Hotel Pannoniában kezdte inasként pályafutását 1957 júliusában, és egy életet töltve a soproni vendéglátásban a soproni Hotel Lővér igazgatóként vonult nyugdíjba) felügyelete alá került. A szálloda akkori vezetői: Hrubi Ervin igazgató, Bakó József, Takács Árpád és Csordás Sándor üzletvezetők voltak. A konyhát Bencze Józsefné irányította.

Bujtás István összeállításában felhasznált irodalom: Csatkai Endre: A soproni vendéglátás története; Stefánka László: Szilocéntól a poncichterekig, A soproni bor

A Pannonia története 1.

Ha egy rövidke sétát teszünk a Várkerület 73-tól a 77-es számú épületig - csupán pár tucat lépés -, legalább ugyanennyi történelmi személyiség és legenda fűződik ehhez a néhány épülethez:  A Vörös Ökörtől a Magyar Király fogadóig. 


A Vörös ökör első ismert említése 1595-ből való

A városi kifőzde mellett akkoriban csak ez az egyetlen fogadó működött.  Bécs 1683-as sikertelen török ostroma után, 1688-ban török követség érkezett a városba, akik itt szálltak meg három napig, és innen igyekeztek tovább Bécs felé. 1705-ben, amikor Bottyán tábornok kurucai a császárhű Sopron falait ostromolták sikertelenül, a városfalon kívül eső fogadót az ostromlók feldúlták és felégették.  

A korabeli tanácsjegyzőkönyv úgy említi meg, hogy 1778-ban egy Lendvay nevű tulajdonos újjáépítette. Nem sokkal később, 1793-ban, nem kisebb ember vette meg a fogadót, mint a „legnagyobb magyar” édesapja, gróf Széchenyi Ferenc, amit egy Kolb nevű kocsmárosnak adott bérbe. Sopronban más kocsmát is vásárolt a praktikusan gondolkodó főúr.

A Vörös Ökröt 1801-ben adta el a gróf. Akkoriban 7 nagyszoba volt a földszinten, 12 az emeleten. A fogadó viszont időközben elavult. A soproni vendéglők és fogadók sorsa is úgy alakult, mint az a klasszikus versenyhelyzetekben szokásos: a vezető szerepet időnként az egyik a másiknak adta át, ahogy a tulajdonosoknak a képessége lehetővé tette az újjáépítést, vagy a felújítást.

A Vörös Ökör 1833-ban ismét az élre került, miután Hofer Péter vásárolta meg, aki régi soproni család sarja (nagyapja megkapta a teljes jogú soproni polgárságot), fűszerkereskedő és szállítmányozó, Gróf Széchenyi István kitartó híve, a haladó polgárok vezetője volt. Hofer egyik fő mozgatója volt a helyi takarékpénztár megalapításának, emellett a Zeneegyesületet is támogatta, sőt mint hegedűs, gyakori szereplője volt az akkori hangversenyeknek is. Miután a Vörös Ökör az ő tulajdonába került, teljesen megújult. Személyi kvalitásaiból adódóan fényesen átalakította, igényesen rendezte be és kávéházzal is bővítette a fogadót. Ennek megfelelően a neve sem maradt a rég. 

1833-tól Magyar Király fogadóként folytatta működését. Sopron híres-neves látogatói általában itt szálltak meg, mint a város legelőkelőbb fogadójában. Nagynevű vendége is volt a háznak: a „zongorakirály” – Liszt Ferenc. Itt játszódott le az a bizonyos emlékezetes történet is, amikor a már híres fiatal művészt falujának, Doborjánnak küldöttsége felkereste. Az ifjú Liszt észrevette a csoportban egykori tanítóját, és felpattanva a helyéről, odasietett hozzá, kedves köszöntő szavak kíséretében kezet csókolt neki. Liszt Ferenc nagyon megszerette Sopront és otthon érezte magát a városban. A soproniak is szívükbe zárták a nagytehetségű zongoraművész-zeneszerzőt, legalább annyira, mint Salzburg lakói Wolfgang Amadeus Mozart-ot.

A soproni idegenforgalom első igazi teherpróbája az országos tudóskongresszus volt 1847-ben. A többszáz résztvevőt nem lehetett fogadókban elhelyezni, mert nem volt annyi hely, ezért a jómódú gazdag családok, több híres vendég elszállásolását vállalták. A Magyar Király fogadóba is jutott számos híres vendég, többek között Szelestey László költő, később a Bach korszak bebörtönzött vértanúja, valamint Erdélyből Gyulai Lajos és egy Kemény családból származó gróf.

A Magyar Király fogadó 1884-ben Ferenc Józsefet is fogadta, aki egy hadgyakorlat és a Tiszti Leánynevelő Intézet kápolnájának felszentelése alkalmával itt szállt meg. A jeles eseményről kétnyelvű emléktábla emlékezik meg: Őfelsége Ferenc József, Magyarország apostoli királya tartózkodása emlékéül, 1884. május 31-június 1.

A korabeli újságok hírei szerint a fogadóba özönlöttek a kényes igényű látogatók, a nagy árnyas kert vonzerő lett, amelyet étkező helynek is használtak. Számos hangverseny zajlott itt nyár idején, főleg a Dalfüzér énekkar gyönyörködtette a fogadó vendégeit, gyakran katonazenekarral élénkítve műsorukat.

A kapu előtt gyakorta lehetett látni fekete-sárga zászlót, ilyenkor közös hadseregbeli tiszt lakott a fogadóban. Amikor 1891-ben Reményi Ede hegedűművész volt a fogadó vendége, a város lakói követelték a tulajdonosától, hogy nemzetiszínű zászlót tűzzenek ki a házra.

Az I. világháború után végződött be a fogadó története, amikor egybeolvadt a Pannoniával, majd megszűnt egészen.